Ulkosuomalaisparlamentti

Puhemiehistö oli erityisen iloinen syyskokouksen aikaisen tapaamisen järjestymisestä Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon kanssa. Keskustelun aiheeksi oli sovittu Suomi-Seuran rahoituksen turvaaminen. Paikalla olivat ministerin erityisavustaja Toni Kokko ja ylitarkastaja Sini Keinonen, joka on avustusten esittelijä. Tutustumisvierailulla puhemiehistö toi esiin alueidensa ulkosuomalaisyhteisöjen toimintaa kuvatessaan sen suuren avun, joka Suomi-Seura ry:n apurahoilla on toiminnan tukemisessa.

Suomi-Seura ry saa toiminta-avustusta kulttuuriseen ulkosuomalaistoimintaan. Seuran kautta jaetaan vuosittain valtionapua järjestöjen kulttuuriseen ulkosuomalaistoimintaan, nuorisotoiminnan tukea ja tukea ulkosuomalaiselle medialle. Toiveena on, että apu arvioitaisiin sen suhteen, miten poliittiset tavoitteet ulkosuomalaisen järjestötoiminnan tuesta ja tuesta ulkosuomalaisille suunnatun viestinnälle ja tiedonvälitykselle ovat linjassa valtionavun määrän ja laskevan tason kanssa.

Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien vuoteen puhemiehistö sai perspektiiviä, kuin myös 'epävarmuuden aikaan', Brexitiin ja Suomeen asemaan maailmassa, tavatessaan suurlähettiläs Pekka Huhtaniemen tiiviin ensimmäisen kokouspäivän päätteeksi. Oli mieleenpainuvaa aterioida yhdessä ulkoasiainministeriön Suomi 100 -suurlähettilään kanssa. Moni ulkosuomalainen tuntee hänet eri maista pitkän linjan diplomaattina. Huhtaniemellä oli paljon mielenkiintoista kerrottavaa siitä, miten tällainen juhlavuosi saa muotonsa toisaalta valtiollisena, toisaalta kansalaisten juhlana.

Media-päiväkahvit

Puhemiehistö myös isännöi Media-päiväkahvit arvostetuille median edustajille. Heiltä kysyttiin, "mitä ulkosuomalaisuus merkitsee ja mitä ulkosuomalaisilta ja meiltä toivottaisiin”. Keskustelemassa olivat päätoimittaja Satu Takala (Ilkka), toimittaja Hannakaisa Ahonen (Lännen Media -ryhmä), toimituspäällikkö Jussi Eronen (Suomen Kuvalehti), toimittaja Katri Nisula (Ruotsin radion suomenkielinen toimitus: Sisuradio) ja Timo Uotila (mm. SBS radion suomenkielinen toimitus). Ulkosuomalaisille tärkeistä teemoista etenkin kirjeäänestys ja kaksoiskansalaisuus kiinnostivat. – Lauantaina 30.9. Aamulehdessä olikin hieno juttu kirjeäänestyksestä ja Pohjois-Euroopan alueen varahenkilö Josefin Gustafssonin kertomassa äänestämisen merkityksestä ulkosuomalaiselle nuorelle.

Vuoropuhelua eduskunnassa

USP ja Suomi-Seura ry pitivät perjantaina 29.9. eduskunnassa avoimen tiedotus- ja keskustelutilaisuuden aiheesta ”Missä ovat ulkosuomalaiset valtion budjetissa?” Onnistuneessa tilaisuudessa oli noin 40 osanottajaa, mm. yhteistyötahojamme. Ehdotuksena kansanedustajilta oli, että näitä tilaisuuksia jatketaan.

Tilaisuuden järjesti kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok, Suomi-Seuran johtokunnan jäsen). Eduskuntaryhmiensä kommenttipuheenvuoron tärkeistä ulkosuomalaisasioista pitivät seuraavat kansanedustajat:
Aila Paloniemi (kesk), Pia Kauma (kok), Maria Guzenina (sd, Suomi-Seuran johtokunnan jäsen), Mika Raatikainen (ps), Pekka Haavisto (vihr), Matti Semi (vas), eduskuntaryhmän pääsihteeri Henrik Stenbäck (r) ja Antero Laukkanen (KD).

Kommenttipuheenvuoroissa korostuivat mm. ulkosuomalaisten merkitys yhteiskunnallisena voimavarana, eduskunnassa käsiteltävänä oleva lakiesitys kirjeäänestyksestä, ulkosuomalaisparlamentin rahoitus ja toimintaedellytysten turvaaminen, Suomi-koulut ja niiden merkitys maailmalla suomen kielen ja kulttuurin ylläpitäjinä. Lisäksi pidettiin tärkeänä, että vastaavia tilaisuuksia ulkosuomalaisille merkittävistä asioista pidetään jatkossa.

Lämmin kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille!
* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 2.11.17 Webmaster