Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kokoontuu Helsingissä

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) viime lokakuun istunnossa valittu USP:n puhemiehistö kokoontuu kevätkokoukseensa Helsinkiin maanantaina ja tiistaina 15. – 16. huhtikuuta 2013. Kokouksen asialistalla ovat muun muassa kirjeäänestys, Suomi-koulut, hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman päivitys ja YLE:n palvelut ulkosuomalaisille sekä muut ajankohtaiset ulkosuomalaisia koskevat asiat.

Puhemiehistön tapaamisessa sisäasiainministeri Päivi Räsäsen kanssa puheenaiheena on hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman päivitys sekä muut ajankohtaiset ulkosuomalaisasiat. Ensimmäinen hallituksen ulkosuomalaispoliittinen ohjelma laadittiin vuosiksi 2006 – 2011, ja sen päivitys on valmistumaisillaan. Ohjelmaan on koottu näkemyksiä ja toimintamalleja, joiden avulla ulkosuomalaisten ja Suomen vuorovaikutusta voidaan edelleen vahvistaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin kanssa keskustellaan kirjeäänestyksestä, mikä on ollut jo pitkään USP:n tärkeimpiä tavoitteita. Ulkosuomalaisten alhainen äänestysprosentti johtuu pääasiassa pitkistä matkoista äänestyspaikoille. Suomen edustustoverkoston harventuminen vaikeuttaa äänestämistä entisestään. Lähes 50 maata sallii kirjeäänestyksen, muun muassa Ruotsi, jolla on kirjeäänestyksestä hyvät kokemukset.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä esillä tapaamisessa ylijohtaja Riitta Kaivosojan ja johtaja Jari Rajasen kanssa ovat Suomi-koulujen tuki, ulkosuomalaisten lasten ja nuorten äidinkielen ja kulttuurin tukeminen sekä yleisen kielikokeen (YKI-kokeen) järjestäminen ulkomailla. Tapaamisessa Yleisradion toimitusjohtajan Lauri Kivisen kanssa keskustellaan TV Finlandin lopettamisesta, YLE-verosta ja ulkosuomalaisten palveluista. Kirkkohallituksessa keskustellaan ajankohtaisista ulkosuomalaisten kirkollisista asioista ja tavataan uusi ulkosuomalaispiispa Tapio Luoma.

Yhteenveto kokouksen pöytäkirjoista sekä tapaamisten keskusteluista löytyy myöhemmin kokouksen jälkeen puhemiehistön Internet-sivulta.* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 9.10.15 Webmaster