Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin 9. täysistunto, 16.-17.6.2017


Ulkosuomalaisparlamentin (USP) yhdeksäs täysistunto on samalla sen 20-vuotisjuhlaistunto, ja kokoontuu 16.-17. kesäkuuta 2017 Helsingin yliopiston päärakennuksen upeassa juhlasalissa. Ulkosuomalaisten yhteisöjen edustajat työskentelevät ensimmäisenä istuntopäivänä myös useammassa valiokunnassa viereisissä auditorioissa, muokaten päätöslauselmaehdotuksia täysistunnon käsiteltäviksi.

Mukaan ilmoittautui historiallisesti 176 ulkosuomalaisyhteisöä yhteensä 314 istunto-osallistujalla, heistä 209 äänivaltaisia edustajia ja 105 virallisia tarkkailijoita.

Ulkosuomalainen yhteisönne on tervetullut mukaan seuraamaan USP:n toimintaa. Istunto-ilmoittautumisten takaraja oli kuitenkin 16.3.2017. Parlamentti- istunnon päätöslauselmiksi muokkaamat ja hyväksymät, maailmalta tulleet Aloitteet ovat vaikuttava tapa osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan. USP:n kautta ulkosuomalaisen ääni kuuluu Suomessa.

Istunnon valmistelujen aikataulujana: 2017 Aikataulujana juhlaistunto

Istunnon tapahtumasivu: Facebookissa

Istuntokutsukirje lähti 16.12.2016 mennessä kaikille ulkosuomalaisyhteisöille jotka seuraavat USP:n toimintaa vahvistettuaan eli ratifioituaan sen säännöt. Sittemmin on niiden kokonaismäärä noussut 530 yhteisöön 39 maassa.

Onko USP:n sihteeristöllä yhteisönne ajantasaiset yhteystiedot? Voitte sähköpostittaa ne ja USP-yhteyshenkilönne nimen sihteeristöön (osoite alla). Tätäkin lomaketta voi käyttää:
Yhteystiedot_contact_info_plus_material_order

Istuntoon ilmoittautuminen

Yhteisöt
Ulkosuomalaisyhteisöt ilmoittautuivat mukaan 16.3.2017 mennessä eli viimeistään kolme kuukautta ennen istuntoa, kutsukirjeen 'Keltaisella lomakkeella':
2017_Ilmoittautuminen_yhteiso_Samfundet_Organisation

Henkilön ilmoittautuminen
Niiden edustajat ja tarkkailijat ilmoittautuvat mukaan myös henkilökohtaisesti 4.5.2017 mennessä, täyttämällä kutsukirjeen 'Harmaa lomake'. Näin sihteeristö saa tietää tulijoiden nimet, heidän valiokuntansa, seminaari-valintansa ja tulkin tarpeen. Tiedot ovat välttämättömiä, jotta kaikki mahtuvat haluamiinsa valiokuntiin. Yli 500 jäsenen yhteisö saa kaksi edustajaa ja yli 1000 jäsenen yhteisö saa kolme edustajaa. Tarkkailijoiden määrästä ei ole säädetty. Istuntokutsukirjeen lomaketta saa sihteeristöltä tai voi tulostaa tästä:
2017 Edustajan ilmoittautuminen_personlig anmälan_representative's registration

Aloite istuntoon

Ulkosuomalaisyhteisöillä oli aikaa jättää sihteeristölle aloitteita aina 16.3.2017 asti eli viimeistään kolme kuukautta ennen istuntoa. Aloite on aloitelomakkeelle tai vapaamuotoisesti kirjallisesti kirjoitettu yhteisön ehdotus parlamentti-istunnon päätöslauselmaksi.

Aloitteesta käy ilmi aloitteen tekijäyhteisö, aloitteen otsikko, lyhyt ehdotusteksti päätöslauselmaksi ja aloitteen perustelut, kuten aloitteeseen johtaneet tekijät, tavoitteet ja tarkoitus. Kuten järjestön oma istunto-ilmoittautuminen 'Keltaisella lomakkeella', vahvistetaan aloitekin aina allekirjoituksella.

Aloitelomake neuvoineen löytyy tästä (tai päävalikosta: Toiminta > Aloitteet). Mitä aiemmin aloitteet lähetetään sihteeristöön, sitä paremmin ehditään tehdä aloitteen kehittämistä, oikeellisuutta ja viimeistelyä koskeva taustatyö jotta aloite saa istunnossa parhaan mahdollisen käsittelyn. Lomake näyttää tältä:
USP aloite_motion_initiative

Saapuneet aloitteet

Määräpäivään mennessä sihteeristöön saapui 73 aloitetta vuoden 2017 istunnon käsiteltäväksi. Oheisessa listassa on aloitteen numero on sihteeristön antama saapumisnumero. Aloitteelle annettu nimi on aloitteen jättäjän antama nimi. Alinna on aloitteen jättäneen yhteisön nimi.
2017_Istuntoon_saapuneet_aloitteet
Saapuneet aloitteet 2017 (doc)

Listan aloitteita ei ole vielä jaettu niihin valiokuntiin jotka tulevat käsittelemään ne. Sihteeristö yhdistää samankaltaiset aloitteet ja tekee taustoja ja selvityksiä niihin. Taustoitetut aloitteet eli päätöslauselmaehdotukset jaotellaan tulevassa Aloiteyhteenvedossa valiokunnittain, jolloin ne saavat lopullisen numeronsa. Istuntoon ilmoittautuneille osallistujille lähetetään Aloiteyhteenveto 16.5.2017 mennessä yhdessä toimintaraportin ja esityslistan kanssa. Jos aloitteita on vähemmän, voidaan valiokuntia yhdistää, minkä hyväksyy sihteeristön ehdotuksesta parlamentin istunto. 

Nuorison matka-avustus istuntoon osallistumiseen

Istuntoon tuleville nuorille myönnetään ylimääräinen matka-avustus. Kaukomailta tulevat korkeintaan 30-vuotiaat voivat saada 500 euron, Pohjoismaista, Baltiasta tai Venäjältä tulevat 100 euron ja muualta Euroopasta tulevat 300 euron matka-avustuksen. Avustusta voi hakea 28.2.2017 asti ja päätöksistä tiedotettiin maaliskuun loppuun mennessä. Edellytyksenä avustuksen saamiselle on, että nuori edustaa istunnossa ulkosuomalaisjärjestöä. Anomuksen voi tehdä matkustaja tai hänen järjestönsä nimetyn matkustajan puolesta. Ystävällisesti huomioikaa tämä mahdollisuus, jos se on taas tarjolla vuoden 2017 istuntoa seuraavaan istuntoon!

Istuntoa edeltävät oheisohjelmat torstaina 15.6.2017

Ulkosuomalaisparlamentin kaksipäiväisen istunnon yhteyteen perjantaina ja lauantaina (16.-17.6.2017) järjestetään edeltävänä päivänä torstaina perinteisesti mielenkiintoista oheisohjelmaa. Torstain huipennus on illan konsertti Musiikkitalolla (maksullinen), jossa Suomen itsenäisyyden 100:tta vuotta juhlitaan ulkosuomalaisen osaamisen voimin.

Alueiden kokoukset

Keskiviikko-iltana 14.6. ja torstaina 15.6.2017 pidetään osa maailman kahdeksan (8) USP-alueen istuntoon valmistavista kokouksista. Alueet päättävät itse kokousaikansa ja -paikkansa. Ne kirjataan kotisivujen osioon USP:n alueet sitä mukaa kun ne ovat tiedossa.

Juhlajumalanpalvelus

15.6. Klo 10.00, Vanhassakirkossa, aloittaa kaikille avoimen yhteisen ohjelman. Tällä kertaa paikkana on Vanhakirkko (Bulevardiin rajoittuvassa Vanhassa kirkkopuistossa, Lönnrotinkatu 6, 00120 Helsinki). Saarnan pitää ulkosuomalaisten oma piispa, Espoon piispa Tapio Luoma.

Senioriseminaari Onnellinen suomalainen seniori maailmalla

15.6. Klo 12 - 15.00, Helsingin Tuomikirkkoseurakunnan seurakuntasali (Bulevardi 16 B, Vanhan kirkkopuiston vieressä, 00120 Helsinki). Järjestävät Kirkon ulkosuomalaistyö, Suomen Merimieskirkko ry, Siirtolaisuusinstituutti ja Suomi-Seura ry.
2017 Oheisohjelma Senioriseminaari flyer
2017 Oheisohjelma Senioriseminaari

Suomi-kouluseminaari

15.6. klo 13 - 16.30, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (Hallituskatu 1, Suomi-Seuran talon vieressä, Helsinki). Järjestävät ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan alue (USPKE) ja Frankfurtin Suomi-Koulu.
2017 Oheisohjelma Suomi-kouluseminaari

Suomi 100 Maailmalla -KONSERTTI

15.6.2017 klo 18:00 – 20:30
Paikka: Konserttisali, Musiikkitalo, Helsinki: www.musiikkitalo.fi

Konserttiohjelma kolmella kielellä löytyy Musiikkitalon sivuilta TÄSTÄ, jota kautta konserttiliputkin voi ostaa Ticketmasterilta (myös luottokortilla). Konsertista kannattaa jo laittaa sana kiertämään! Seuratkaa myös Suomi-Seuran kotisivuja www.suomi-seura.fi ja Facebook-sivua Suomi-Seura ry tammikuusta 2017 alkaen. Tervetuloa konserttiin!

Ainutlaatuinen konsertti esittelee ulkosuomalaista osaamista ja tarjoaa monipuolisen musiikillisen elämyksen. Konsertissa esiintyvät:
- Uusikuu-yhtye (Iso-Britannia, Saksa) ja Justice in Motion -tanssiteatteri (Iso-Britannia) - www.uusikuu.com / www.justiceinmotion.co.uk
- sopraano Maria Männistö (USA) ja ohjaaja Benjamin Mosse (USA) - www.hamara-twilight.com, www.mariamannisto.com
- huilutaiteilija Ulla Suokko (Peru) - www.ullasuokko.com
- jazzpianisti Karri Luhtala (Italia) - www.karriluhtala.com
- Surunmaa-yhtye (Ruotsi) - Facebook: Surunmaa
- laulajalegenda Eino Grön (USA/Suomi) www.einogron.fi 

Istunnon aikainen oheisohjelma

Valokuvanäyttely Hangosta uuteen maailmaan

Istuntopäivien ajan yliopiston juhlasalin läheisyydessä sivulämpiössä voi nauttia valokuvaaja Karoliina Veijon historiaa ja nykypäivää visuaalisesti poikkeuksellisesti yhdistävästä valokuvanäyttelystä Hangosta uuteen maailmaan. Veijo on osan aikaa paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Helsingin kaupungin vastaanotto

Helsingin kaupunki järjestää istunnon kunniaksi parlamentti-istunnon osallistujille ja kutsuvieraille vastaanoton ensimmäisen istuntopäivän iltana, perjantaina 16.6.2017 klo 18 - 19.30. Mukana Sibelius-tulkinnoistaan tunnetut maailmankuulut sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian. Paikka: Juhlasali, Helsingin kaupungintalo (Pohjoisesplanadi 11-13, 00170 Helsinki. Inva-hissi pääovesta katsoen takavasemmalla).* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 20.4.17 Webmaster