Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin 9. täysistunto, 16.-17.6.2017


Ulkosuomalaisparlamentin (USP) yhdeksäs täysistunto ja samalla USP:n 20-vuotisjuhlaistunto kokoontuu Helsingissä 16.-17. kesäkuuta 2017 Helsingin yliopiston päärakennuksen upeassa juhlasalissa. Ulkosuomalaisten yhteisöjen edustajat työskentelevät ensimmäisenä istuntopäivänä myös useammassa valiokunnassa viereisissä auditorioissa, muokaten päätöslauselmaehdotuksia täysistunnon käsiteltäviksi.

Istuntoon kutsuttiin 16.12.2016 maapostilla lähetettävällä kirjeellä kaikki ulkosuomalaisyhteisöt jotka ovat mukana USP:n toiminnassa vahvistettuaan eli ratifioituaan USP:n säännöt - tällä hetkellä 529 ulkosuomalaisyhteisöä 39 maassa. Mikäli ulkosuomalainen yhteisönne ei vielä seuraa USP:ia, ehditte mukaan istuntoon mikäli ratifioitte USP:n säännöt 16.3.2017 mennessä - tämä on yhteisöjen istunto-ilmoittautumisen takaraja.

Istunnon valmistelujen aikataulujana: 2017 Aikataulujana juhlaistunto

Istunnon tapahtumasivu: Facebookissa


Tiesittekö, että ulkosuomalaisparlamentin istunnossa päätöslauselmiksi muokkaamat ja hyväksymät maailmalta tulleet aloitteet ovat vaikuttava tapa osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan? Kaiken ikäiset ulkosuomalaiset saavat äänensä kuuluviin Suomessa yhteisen foorumin kautta.


Onko yhteisönne oikea maapostin osoite tiedossa USP:n sihteeristöllä? Tarvitsemme sen istuntokutsukirjeen postitusta varten. Voitte sähköpostittaa maapostin ja sähköpostin yhteystietonne ja USP-yhteyshenkilön nimen: info(at)usp.fi, tai parlamenttisihteeri sini.castren@suomi-seura.fi. Tätäkin lomaketta voi käyttää:
Yhteystiedot_contact_info_plus_material_order  

Istuntoon ilmoittautuminen

Yhteisöt
Ulkosuomalaisyhteisöillä on aikaa ilmoittautua mukaan 16.3.2017 asti eli viimeistään kolme kuukautta ennen istuntoa. Tämä tehdään kutsukirjeessä tulevalla 'Keltaisella lomakkeella'. Sen voi ladata tästäkin:
2017 Ilmoittautuminen yhteisö - reg samfund - reg organisation
2017 Yhteisön ilmoittautuminen_samfundets anmälning_org registration


Henkilön ilmoittautuminen
Samaan aikaan, tai viimeistään 4.5.2017, on istuntoon ilmoittautuneiden yhteisöjen henkilöedustajien ja tarkkailijoiden ilmoittauduttava mukaan myös henkilökohtaisesti. Jokainen äänivaltainen edustaja ja yhteisön tarkkailija täyttää itse tai heille täytetään oma 'Harmaa lomake'. Yhteisö, jonka jäsenmäärä ylittää 500, saa kaksi edustajaa ja yli 1000 jäsenen yhteisö saa kolme edustajaa. Yhteisön lähettämien tarkkailijoiden määrästä ei ole säädetty. Istuntokutsukirjeessä on mukana yksi Harmaa lomake. Lisää voi pyytää sihteeristöltä, tai tulostaa tästä. Näin sihteeristö saa tietää järjestöjen äänivaltaisten edustajien ja virallisten tarkkailijoiden nimet, ja heidän valiokunta- ja oheisohjelma-valintansa. Henkilön ilmoittautuminen:
2017 Ilmoittautuminen henkilö - anm person - reg person
2017 Edustajan ilmoittautuminen_personlig anmälan_representative's registration  

Aloite istuntoon

Ulkosuomalaisyhteisöillä on aikaa jättää sihteeristölle aloitteita aina 16.3.2017 asti eli viimeistään kolme kuukautta ennen istuntoa. Aloite on aloitelomakkeelle tai vapaamuotoisesti kirjallisesti kirjoitettu yhteisön ehdotus parlamentti-istunnon päätöslauselmaksi.

Aloitteesta käy ilmi aloitteen tekijäyhteisö, aloitteen otsikko, lyhyt ehdotusteksti päätöslauselmaksi ja aloitteen perustelut, kuten aloitteeseen johtaneet tekijät, tavoitteet ja tarkoitus. Kuten järjestön oma istunto-ilmoittautuminen 'Keltaisella lomakkeella', vahvistetaan aloitekin aina allekirjoituksella.

Aloitelomake yleisneuvoineen löytyy TÄSTÄ LINKISTÄ (tai päävalikosta Toiminta > Aloitteet). Mitä aiemmin aloitteet lähetetään sihteeristöön, sitä paremmin ehditään tehdä aloitteen kehittämistä, oikeellisuutta ja viimeistelyä koskeva taustatyö jotta aloite saa istunnossa parhaan mahdollisen käsittelyn. Voit myös tulostaa aloitteen saman tien tästä:
USP_aloite_motion_initiative
USP aloite_motion_initiative  

Saapuneet aloitteet

Sihteeristöön saapui määräpäivään mennessä ___ istunnon käsiteltäväksi jätettyä aloitetta. Aloitteelle annettu nimi on aloitteen jättäjän antama nimi. Sen alla on aloitteen numero joka on sihteeristön antama saapumisnumero, ja aloitteen jättäneen yhteisön nimi.

Aloitteita ei ole vielä jaettu niihin valiokuntiin jotka tulevat käsittelemään ne. Sihteeristö yhdistää samankaltaiset aloitteet ja tekee taustoja ja selvityksiä niihin. Taustoitetut aloitteet eli päätöslauselmaehdotukset jaotellaan Aloiteyhteenvedossa valiokunnittain, jolloin ne saavat lopullisen numeronsa. Aloiteyhteenveto lähetetään jokaiselle istuntoon ilmoittautuneelle osallistujalle (edustajalle/tarkkailijalle) 16.5.2017 mennessä yhdessä toimintaraportin ja esityslistan kanssa. Jos aloitteita on vähemmän, voidaan valiokuntia yhdistää, minkä hyväksyy sihteeristön ehdotuksesta parlamentin istunto. 

Nuorison matka-avustus istuntoon osallistumiseen

Ulkosuomalaisparlamentin istuntoon Helsinkiin 16. - 17.6.2017 tuleville nuorille myönnetään ylimääräinen matka-avustus. Kaukomailta tulevat korkeintaan 30-vuotiaat voivat saada 500 euron, Pohjoismaista, Baltiasta tai Venäjältä tulevat 100 euron ja muualta Euroopasta tulevat 300 euron matka-avustuksen.

Avustusta voi hakea 28.2.2017 asti. Päätöksistä tiedotetaan maaliskuun loppuun mennessä. Edellytyksenä avustuksen saamiselle on, että nuori edustaa istunnossa ulkosuomalaisjärjestöä. Jaettavien apurahojen kokonaismäärä on rajoitettu, joten yhteisöjen äänivaltaiset edustajat ovat etusijalla.

Avustuksen hakulomake on alla ja osoitteessa www.suomi-seura.fi. Anomuksen voi tehdä matkustaja tai hänen järjestönsä nimetyn matkustajan puolesta. Anomusten postitus ja tiedustelut: Hanne Selin, hanne.selin@suomi-seura.fi, +358-9-6841 2137.
2017_hakulomakenuorisomatka  

Istuntoa edeltävät oheisohjelmat torstaina 15.6.2017

Ulkosuomalaisparlamentin kaksipäiväisen istunnon yhteyteen perjantaina ja lauantaina (16.-17.6.2017) järjestetään edeltävänä päivänä torstaina perinteisesti mielenkiintoista oheisohjelmaa. Torstain huipennus on illan konsertti Musiikkitalolla (maksullinen), jossa Suomen itsenäisyyden 100:tta vuotta juhlitaan ulkosuomalaisen osaamisen voimin.

Alueiden kokoukset

Torstai-aamuna 15.6.2017 pidetään ainakin osa USP:n maailman Alueiden (8) kokouksista. Alueet päättävät itse kokousaikansa ja -paikkansa. Kirjaamme ne tähän ja osioon USP:n alueet sitä mukaa kun ne ovat tiedossa.

Juhlajumalanpalvelus

15.6. Klo 10.00, Vanhakirkko, aloittaa kaikille avoimen yhteisen ohjelman. Tällä kertaa paikkana Helsingin vanha kirkko (Vanha kirkkopuisto, Lönnrotinkatu 6, 00120 Helsinki). Saarnan pitää ulkosuomalaisten oma piispa, Espoon piispa Tapio Luoma.

Senioriseminaari Onnellinen suomalainen seniori maailmalla

15.6. Klo 12 - 15.00, Helsingin Tuomikirkkoseurakunnan seurakuntasali (Bulevardi 16 B, Vanhan kirkkopuiston vieressä, 00120 Helsinki). Järjestävät Kirkon ulkosuomalaistyö, Suomen Merimieskirkko ry, Siirtolaisuusinstituutti ja Suomi-Seura ry.
2017 Oheisohjelma Senioriseminaari flyer
2017 Oheisohjelma Senioriseminaari

Suomi-kouluseminaari

15.6. klo 13 - 16.30, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (Hallituskatu 1, Suomi-Seuran talon vieressä, Helsinki). Järjestävät ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan alue (USPKE) ja Frankfurtin Suomi-Koulu.
2017 Oheisohjelma Suomi-kouluseminaari

Suomi 100 Maailmalla -KONSERTTI

15.6.2017 klo 18:00 – 20:30
Paikka: Konserttisali, Musiikkitalo, Helsinki: www.musiikkitalo.fi

Ainutlaatuinen konsertti esittelee ulkosuomalaista osaamista ja tarjoaa monipuolisen musiikillisen elämyksen. Konsertissa esiintyvät:
- Uusikuu-yhtye (Iso-Britannia, Saksa) ja Justice in Motion -tanssiteatteri (Iso-Britannia) - www.uusikuu.com / www.justiceinmotion.co.uk
- sopraano Maria Männistö (USA) ja ohjaaja Benjamin Mosse (USA) - www.hamara-twilight.com, www.mariamannisto.com
- huilutaiteilija Ulla Suokko (Peru) - www.ullasuokko.com
- jazzpianisti Karri Luhtala (Italia) - www.karriluhtala.com
- Surunmaa-yhtye (Ruotsi) - Facebook: Surunmaa
- laulajalegenda Eino Grön (USA/Suomi) www.einogron.fi

Konserttiohjelma julkaistaan myöhemmin. Alustava konserttiohjelma löytyy Musiikkitalon sivuilta TÄSTÄ ja konserttiliput voi sitä kautta ostaa Ticketmasterilta (myös luottokortilla). Konsertista kannattaa jo laittaa sana kiertämään! Seuratkaa myös Suomi-Seuran kotisivuja www.suomi-seura.fi ja Facebook-sivua Suomi-Seura ry tammikuusta 2017 alkaen. Tervetuloa konserttiin! 

Istunnon aikainen oheisohjelma

Helsingin kaupungin vastaanotto

Helsingin kaupunki järjestää parlamentti-istunnon osallistujille ja kutsuvieraille vastaanoton ensimmäisen istuntopäivän iltana, perjantaina 16.6.2017 klo 18 - 19.30. Paikka: Helsingin kaupungintalo (Pohjoisesplanadi 11-13, 00170 Helsinki.
Inva-hissi pääovesta katsoen takavasemmalla). Vastaanotto pidetään kaupungintalon 2. kerroksen juhlasalissa. Kaupungin vastaanottoa juhlistavat Sibelius-tulkinnoistaan tunnetut sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian.

Kuka on Vuoden ulkosuomalainen 2017?

Vuoden ulkosuomalainen -tunnustus julkistetaan ja luovutetaan palkitulle ulkosuomalaisparlamentin istunnon yhteydessä Helsingissä 16. kesäkuuta 2017.

Suomi-Seura ry on vuodesta 1993 lähtien valinnut Vuoden ulkosuomalaiseksi ulkomailla asuvan suomalaisen tai suomalaisen siirtolaisen jälkeläisen, joka on menestynyt erityisen hyvin omalla alallaan, vaalinut suomalaista kulttuuriperintöä ja mahdollisesti myös edistänyt Suomen ja uuden kotimaansa välistä kulttuurivaihtoa, kauppaa tai muuta yhteistyötä. Valinta voi kohdistua myös ulkosuomalaiseen yhteisönsä edustajana tai ulkosuomalaisyhteisöön.

Suomi-Seura ry pyytää Teitä, hyvät ulkosuomalaiset ja ulkosuomalaisyhteisöt ehdottamaan kuka ulkosuomalainen tai mikä ulkosuomalaisyhteisö palkitaan Vuoden ulkosuomalaisena 2017. Lopullisen valinnan tekee Suomi-Seura ry:n Johtokunta keväällä 2017.

Ehdotukset Vuoden ulkosuomalaiseksi 2017 lähetetään Suomi-Seuraan Webropol-kyselyn avulla: Kysely päättyy 15.1.2017.* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 23.3.17 Webmaster