Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin 9. täysistunto, 16.-17.6.2017

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) yhdeksäs täysistunto, samalla sen
20-vuotisjuhlaistunto, kokoontui 16.-17. kesäkuuta 2017 Helsingin yliopiston päärakennuksen upeassa juhlasalissa. Ulkosuomalaisten yhteisöjen edustajat työskentelivät ensimmäisenä istuntopäivänä myös useammassa valiokunnassa viereisissä auditorioissa, muokaten päätöslauselmaehdotuksia täysistunnon käsiteltäviksi.

Mukaan ilmoittautui historiallisesti 185 ulkosuomalaisyhteisöä, ilmoittaen lähettänsä yhteensä 320 istunto-osallistujaa, heistä 211 äänivaltaisia edustajia ja 109 virallisia tarkkailijoita. Toteutuessaan istunnosta olisi tullut USP:n historian suurin. Istuntoon saapui 21 maasta 193 edustajaa ja 74 tarkkailijaa eli yhteensä 267 istunto-osallistujaa. Näin juhlaistunnosta tuli USP:n historian kolmanneksi suurin. Myös ensimmäisessä varsinaisessa istunnossa vuonna 1998 ja vuoden 2007 istunnossa oli saman verran osallistujia.

Mahdollisuus osallistua istuntoon innosti uusia ulkosuomalaisyhteisöjä ratifioimaan USP:n säännöt eli tulemaan mukaan seuraamaan sen toimintaa. USP:a seuraa nyt 531 ulkosuomalaisyhteisöä 39 maailman maasta. Yhteisöjen istunto-ilmoittautumisten takaraja oli 16.3.2017.

Parlamentti- istunnon päätöslauselmiksi muokkaamat ja hyväksymät, maailmalta tulleet Aloitteet ovat vaikuttava tapa osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan. USP:n kautta ulkosuomalaisen ääni kuuluu Suomessa. Istunnon käsiteltäväksi jätettiin yhteensä 74 aloitetta (kts. alla: Saapuneet aloitteet). Sihteeristön yhdisteltyä samankaltaiset, jäi istunnon käsiteltäväksi yhteensä 55 aloitetta (kts. alla: Aloiteyhteenveto). Istunto hyväksyi 56 päätöslauselmaa, koska täysistunto lähetti istunnossa yhden aloitteen kulttuurivaliokuntaan.

Istunnon 2017 päätöslauselmat löytyvät tästä: Päätöslauselmat 2017

Istunnon valmistelujen aikataulujana: 2017 Aikataulujana juhlaistunto

Istunnon tapahtumasivu: Facebookissa 

Istuntoon ilmoittautuminen

Yhteisöt
Ulkosuomalaisyhteisöt ilmoittautuivat mukaan 16.3.2017 mennessä eli viimeistään kolme kuukautta ennen istuntoa, kutsukirjeen 'Keltaisella lomakkeella':
2017_Ilmoittautuminen_yhteiso_Samfundet_Organisation

Istuntokutsukirje lähti 16.12.2016 mennessä kaikille ulkosuomalaisyhteisöille jotka seuraavat USP:n toimintaa vahvistettuaan eli ratifioituaan sen säännöt. Sittemmin on niiden kokonaismäärä noussut 530 yhteisöön 39 maassa. Yhteisönne ajantasaiset yhteystiedot lähtevät USP:n sihteeristölle kätevästi sähköpostilla (osoite alla). Tätäkin lomaketta voi käyttää:
Yhteystiedot_contact_info_plus_material_order

Henkilön ilmoittautuminen
Niiden edustajat ja tarkkailijat ilmoittautuvat mukaan myös henkilökohtaisesti 4.5.2017 mennessä, täyttämällä kutsukirjeen 'Harmaa lomake'. Näin sihteeristö saa tietää tulijoiden nimet, heidän valiokuntansa, seminaari-valintansa ja tulkin tarpeen. Tiedot ovat välttämättömiä, jotta kaikki mahtuvat haluamiinsa valiokuntiin. Yli 500 jäsenen yhteisö saa kaksi edustajaa ja yli 1000 jäsenen yhteisö saa kolme edustajaa. Tarkkailijoiden määrästä ei ole säädetty. Istuntokutsukirjeen lomaketta saa sihteeristöltä tai voi tulostaa tästä:
2017 Edustajan ilmoittautuminen_personlig anmälan_representative's registration

Aloite istuntoon

Ulkosuomalaisyhteisöillä oli aikaa jättää sihteeristölle aloitteita aina 16.3.2017 asti eli viimeistään kolme kuukautta ennen istuntoa. Aloite on aloitelomakkeelle tai vapaamuotoisesti kirjallisesti kirjoitettu yhteisön ehdotus parlamentti-istunnon päätöslauselmaksi.

Aloitteesta käy ilmi aloitteen tekijäyhteisö, aloitteen otsikko, lyhyt ehdotusteksti päätöslauselmaksi ja aloitteen perustelut, kuten aloitteeseen johtaneet tekijät, tavoitteet ja tarkoitus. Kuten järjestön oma istunto-ilmoittautuminen 'Keltaisella lomakkeella', vahvistetaan aloitekin aina allekirjoituksella.

Aloitelomake neuvoineen löytyy tästä (tai päävalikosta: Toiminta > Aloitteet). Mitä aiemmin aloitteet lähetetään sihteeristöön, sitä paremmin ehditään tehdä aloitteen kehittämistä, oikeellisuutta ja viimeistelyä koskeva taustatyö jotta aloite saa istunnossa parhaan mahdollisen käsittelyn. Lomake näyttää tältä:
USP aloite_motion_initiative

Saapuneet aloitteet

Määräpäivään mennessä sihteeristöön saapui 74 aloitetta vuoden 2017 istunnon käsiteltäväksi. Oheisessa listassa on aloitteen numero on sihteeristön antama saapumisnumero. Aloitteelle annettu nimi on aloitteen jättäjän antama nimi. Alinna on aloitteen jättäneen yhteisön nimi.
Saapuneet aloitteet 2017 (doc)

Aloiteyhteenveto

Saapuneet aloitteet on sittemmin jaettu niihin valiokuntiin jotka tulevat käsittelemään ne. Sihteeristö yhdisti samankaltaiset aloitteet, jolloin istunnon käsiteltäväksi menee 55 aloitetta. Aloitteisiin lisätään tarvittaessa taustoja ja selvityksiä niiden läpimenon edistämiseksi. Taustoitetut aloitteet eli päätöslauselmaehdotukset jaotellaan samalla valiokunnittain, jolloin ne saavat lopullisen numeronsa. Jos aloitteita on vähemmän, voidaan valiokuntia yhdistää, minkä hyväksyy sihteeristön ehdotuksesta parlamentin istunto. Aloiteyhteenveto postitettiin istuntoon ilmoittautuneille osallistujille 16.5.2017 mennessä yhdessä istunnon esityslistan ja toimintaraportin kanssa.
ALOITEYHTEENVETO (doc)

Istunnon ohjelma

Istunnon ohjelma sisältää istunnon asialistan ja istuntoa edeltävän oheisohjelman. Ohjelma kuului istunto-osallistujien ennakkopostitukseen. Kuten on tavallista, välittömästi istunnon alla tuli ohjelmaan pieniä muutoksia ja osallistujat saivat päivitetyn ohjelman istuntokansioissaan: 2017_OHJELMA (doc)

Toimintaraportti

Toimintaraportti ulkosuomalaisparlamentin sihteeristön ja puhemiehistön toiminnasta kaudella 2015 - 2017 kuuluu materiaaliin jonka istunto-osallistujat saivat ennen istuntoa ja joka kuului istuntokansioon.
Toiminta2015_17 (doc)

Majoitustietoa

Helsinkiin kannattaa tulla mielenkiintoisen istuntoa edeltävän torstain 15.6.2017 oheisohjelman vuoksi jo aamuvarhain. Majoitusta kannattaa pohtia jopa keskiviikosta 14.6. alkaen, aina istunnon toiseen päivään lauantaihin 17.6. asti. Sihteeristö on neuvotellut erikoistarjouksia eri hintaisiin Helsingin hotelleihin. Matkustajat tekevät varauksensa ja hoitavat maksamisen itse.

Majoitustietoa-listasta löytyvät varauskoodit joita käyttäessä voi hyödyntää tarjousta sen voimassaoloaikana:
Majoitustietoa 2017 (doc)

Istuntoa edeltävät oheisohjelmat torstaina 15.6.2017

Ulkosuomalaisparlamentin kaksipäiväisen istunnon yhteyteen perjantaina ja lauantaina (16.-17.6.2017) järjestetään edeltävänä päivänä torstaina perinteisesti mielenkiintoista oheisohjelmaa. Torstain huipennus on illan konsertti Musiikkitalolla (maksullinen), jossa Suomen itsenäisyyden 100:tta vuotta juhlitaan ulkosuomalaisen osaamisen voimin.

Alueiden kokoukset

Keskiviikko-iltana 14.6. pidetään yksi ja torstaina 15.6.2017 pidetään viisi maailman kahdeksan USP-alueen istuntoon valmistavasta aluekokouksesta. Alueet päättävät itse kokousaikansa ja -paikkansa. Ne on nyt kirjattu kotisivujen 'USP:n Alueet'-osioon USP:n alueet. Tervetuloa omaan aluekokoukseesi tapaamaan muut istuntoon tulijat ja kuulemaan miten kaikki sujuu. Samalla voit ennakkoilmoittautua eli saada oman istunto-osallistujan kansiosi.

Juhlajumalanpalvelus

aloittaa 15.6. klo 10.00, Vanhassakirkossa kaikille avoimen yhteisen ohjelman. Tällä kertaa paikkana on Vanhakirkko (Bulevardiin rajoittuvassa Vanhassa kirkkopuistossa, Lönnrotinkatu 6, 00120 Helsinki). Saarnan pitää ulkosuomalaisten oma piispa, Espoon piispa Tapio Luoma.

Senioriseminaari Onnellinen suomalainen seniori maailmalla

15.6. klo 12 - 15, Helsingin Tuomikirkkoseurakunnan seurakuntasali (Bulevardi 16 B, Vanhan kirkkopuiston vieressä, 00120 Helsinki). Järjestävät Kirkon ulkosuomalaistyö, Suomen Merimieskirkko ry, Siirtolaisuusinstituutti ja Suomi-Seura ry.
2017 Oheisohjelma Senioriseminaari flyer
2017 Oheisohjelma Senioriseminaari

Suomi-kouluseminaari

15.6. klo 13 - 16.30, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (Hallituskatu 1, Suomi-Seuran talon vieressä, Helsinki). Järjestävät ulkosuomalaisparlamentin Keski-Euroopan alue (USPKE) ja Frankfurtin Suomi-Koulu.
Suomi-kouluseminaari 2017 (doc)  

Suomi 100 Maailmalla -KONSERTTI

15.6.2017 klo 18.00 – 20.30
Paikka: Konserttisali, Musiikkitalo, Helsinki: www.musiikkitalo.fi

Suomi 100 Maailmalla -konsertti

Konserttiohjelma kolmella kielellä löytyy Musiikkitalon sivuilta TÄSTÄ, jota kautta konserttiliputkin voi ostaa Ticketmasterilta (myös luottokortilla). Konsertista kannattaa jo laittaa sana kiertämään! Lataa ohesta konsertin mainos suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi ja tapaa Suomen sukulaiset ja ystävät upeassa illassa! Seuratkaa myös Suomi-Seuran kotisivuja www.suomi-seura.fi ja Facebook-sivua Suomi-Seura ry tammikuusta 2017 alkaen. Tervetuloa konserttiin!

Ainutlaatuinen konsertti esittelee ulkosuomalaista osaamista ja tarjoaa monipuolisen musiikillisen elämyksen. Konsertissa esiintyvät:
- Uusikuu-yhtye (Iso-Britannia, Saksa) ja Justice in Motion -tanssiteatteri (Iso-Britannia) - www.uusikuu.com / www.justiceinmotion.co.uk
- sopraano Maria Männistö (USA) ja ohjaaja Benjamin Mosse (USA) - www.hamara-twilight.com, www.mariamannisto.com
- huilutaiteilija Ulla Suokko (Peru) - www.ullasuokko.com
- jazzpianisti Karri Luhtala (Italia) - www.karriluhtala.com
- Surunmaa-yhtye (Ruotsi) - Facebook: Surunmaa
- laulajalegenda Eino Grön (USA/Suomi) www.einogron.fi 

Istunnon aikainen muu oheisohjelma

Valokuvanäyttely Hangosta uuteen maailmaan

Valokuvanäyttely Karoliina Veijo 16.-17.6.2017

Istuntopäivien ajan yliopiston juhlasalin läheisyydessä vasemmanpuoleisessa sivulämpiössä voi nauttia valokuvaaja Karoliina Veijon historiaa ja nykypäivää poikkeuksellisesti yhdistävästä valokuvanäyttelystä Hangosta uuteen maailmaan. Kuvatekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Veijo on itse osan aikaa paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Veijon tuotantoon voi jo tutustua vapaasti Finlandia-talon takaosan pohjakerroksen kahvilassa, eli Karamzininkadulla: Suomi 100-ohjelmaan kuuluva Sadan vuoden aikahyppy -valokuvanäyttely esittelee legendaarisen kuvaajan I.K. Inhan valokuviin pohjaten Helsinkiä värikylläisesti ennen ja nyt. Finlandia-talon näyttely on avoinna 4.8.2017 asti. (www.karoliinaveijo.com).

Ulkosuomalaisille räätälöityä tietoa ja palveluita: näytteilleasettajat

Istunnon kahden päivän aikana voi aamulla, tauoilla ja illalla tutustua istuntosalin eli yliopiston juhlasalin oikeanpuoleisessa lämpiössä näytteilleasettajiin, jotka ovat tulleet jakamaan ulkosuomalaisille hyödyllisiä tietoja ja palveluita. Poikkea hankkimaan lisää tietoa!

Helsingin kaupungin vastaanotto

Ensimmäisen istuntopäivän iltana perjantaina 16.6. Helsingin kaupunki järjestää istunnon kunniaksi parlamentti-istunnon osallistujille ja kutsuvieraille vastaanoton klo 18 - 19.30. Mukana Sibelius-tulkinnoistaan tunnetut maailmankuulut sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian. Paikka: Juhlasali, Helsingin kaupungintalo (Pohjoisesplanadi 11-13, 00170 Helsinki. Inva-hissi pääovesta katsoen takavasemmalla).

Flytour Helsingin tarjous istunto-osallistujille

Flytour Helsinki

Flytour Helsinki tarjoaa istunto-osallistujille Helsinki Sightseeing -filmin 9,50 €/henkilö, voimassa 14.-18.6.2017.

Why walk when you can fly? Parasta mitä voit tehdä Helsingissä 10 minuutissa.

Osoite: Katajanokanlaituri 2 B (Presidentin linnan ja uuden Allas Seapool-saunan välissä). Lisää tietoa: www.flytourxd.com

 

Nuorison matka-avustus istuntoon osallistumiseen

Istuntoon tuleville nuorille myönnetään ylimääräinen matka-avustus. Kaukomailta tulevat korkeintaan 30-vuotiaat voivat saada 500 euron, Pohjoismaista, Baltiasta tai Venäjältä tulevat 100 euron ja muualta Euroopasta tulevat 300 euron matka-avustuksen. Avustusta voi hakea 28.2.2017 asti ja päätöksistä tiedotettiin maaliskuun loppuun mennessä. Edellytyksenä avustuksen saamiselle on, että nuori edustaa istunnossa ulkosuomalaisjärjestöä. Anomuksen voi tehdä matkustaja tai hänen järjestönsä nimetyn matkustajan puolesta. Ystävällisesti huomioikaa tämä mahdollisuus, jos se on taas tarjolla vuoden 2017 istuntoa seuraavaan istuntoon!* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 4.10.17 Webmaster