Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö 2017-2020

Puhemiehisto_2017-2020

Kuva: Leena Isbom 28.9.2017/Suomi-Seura. Puuttuvat: Veli Niinimaa/Kanada ja Kati Hognes/Keski-Eurooppa, jonka varahenkilö Satu Oldendorff mukana. Mukana myös: Pohjois-Euroopan edustaja Seija Sjöstedtin varahenkilö Josefin Gustafsson.

Istuntojen välillä ulkosuomalaisten edunvalvontaa hoitaa USP:n puhemiehistö. Puhemiehistö kokoontuu kaksi kertaa vuodessa Helsinkiin. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä toimii 25.4.2019 alkaen Suomi-Seuran puheenjohtaja Markus Aaltonen. Hän seuraa Suomi-Seuran puheenjohtajana ja näin USP:n puhemiehenä 16.4.2013 - 25.4.2019 toiminutta Jarmo Virmavirtaa. Puhemiehistön kahdeksan varapuhemiestä edustavat maailman eri alueita siten, että koko maailma on edustettuna. Myös suomenruotsalaisilla on oma varapuhemiehensä.

Australian ja Aasian varapuhemies: Michael (Mikko) Pekkala (ACT, Australia)
Varahenkilö: Risto Söder (VIC, Australia)

Itä-Euroopan varapuhemies: Sakari Neuvonen (Viro)
Varahenkilö: Wladimir Kokko (Venäjä)

Keski-Euroopan varapuhemies: Kati Hognes (Belgia)
Varahenkilö: Kari Henrik Tumelius (Iso-Britannia) (varahenkilö 1-2019 asti: Satu Oldendorff, Saksa)

Pohjois-Euroopan varapuhemies: Seija Sjöstedt (Ruotsi)
Varahenkilö: Josefin Gustafsson (Ruotsi)

Maailmalla asuvien suomenruotsalaisten varapuhemies: Barbro Allardt Ljunggren (Ruotsi)
Varahenkilö: Alexandra Hibolin (Ruotsi)

Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän varapuhemies: Katia Brunetto (Italia)
Varahenkilö: Marko Suomalainen (Kreikka)

Kanadan varapuhemies: Veli Niinimaa (AB, Kanada)
Varahenkilön sijaisena 2018 lähtien: Irina Ilmokari (ON, Kanada), varahenkilö: Maarit Koivunen (ON, Kanada)

USA:n ja Latinalaisen Amerikan varapuhemies: Hanna Wagner (Washington DC, USA)
Varahenkilö: Teuvo Pulkkinen (CA, USA)

 

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö 2015-2017

Istuntojen välillä ulkosuomalaisten edunvalvontaa hoitaa USP:n puhemiehistö. Puhemiehistö kokoontuu kaksi kertaa vuodessa Helsinkiin. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehenä toimii 16.4.2013 alkaen Suomi-Seuran puheenjohtaja Jarmo Virmavirta. Puhemiehistön kahdeksan varapuhemiestä edustavat maailman eri alueita siten, että koko maailma on edustettuna. Myös suomenruotsalaisilla on oma varapuhemiehensä.

Australian ja Aasian varapuhemies: Risto Söder (VIC, Australia)
Varahenkilö: Michael (Mikko) Pekkala (ACT, Australia)

Itä-Euroopan varapuhemies: Wladimir Kokko (Venäjä)
Varahenkilö: Markku Lehtonen (Viro)

Keski-Euroopan varapuhemies: Kati Hognes (Belgia)
Varahenkilö: Satu Oldendorff (Saksa)

Pohjois-Euroopan varapuhemies: Seija Sjöstedt (Ruotsi)
Varahenkilö: Pirkko Karjalainen (Ruotsi)

Maailmalla asuvien suomenruotsalaisten varapuhemies: Barbro Allardt Ljunggren (Ruotsi)
Varahenkilö: Alexandra Hibolin (Ruotsi)

Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän varapuhemies: Katia Brunetto (Italia)
Varahenkilö: Marko Suomalainen (Kreikka)

Kanadan varapuhemies: Veli Niinimaa (AB, Kanada)
Varahenkilö: Maarit Koivunen (ON, Kanada)

USA:n ja Latinalaisen Amerikan varapuhemies: Satu Mikkola (WA, USA)
Varahenkilö: Marja Oksajärvi Snyder (MD, USA)

Puhemiehistö 2015-2017

Puhemiehistö 2015-2017: puhemies, 8 varapuhemiestä ja heidän
varahenkilönsä Helsingin yliopiston juhlasalissa, 22.5.2015.
Kuva: Suomi-Seura ry/Leena Isbom
 

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö 2012-2015

Australian ja Aasian varapuhemies: Risto Söder (VIC, Australia)
Varahenkilö:Mikko Pekkala (ACT, Australia)

Itä-Euroopan varapuhemies: Wladimir Kokko (Venäjä)
Varahenkilö: Markku Lehtonen (Viro)

Keski-Euroopan varapuhemies: Kati Hognes (Belgia)
Varahenkilö: Reino Ruusunen (Skotlanti)

Pohjois-Euroopan varapuhemies: Seija Sjöstedt (Ruotsi)
Varahenkilö: Pirkko Karjalainen (Ruotsi)

Maailmalla asuvien suomenruotsalaisten varapuhemies: Barbro Allardt-Ljunggren (Ruotsi)
Varahenkilö: Johannes Helander (Saksa, USA)

Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän varapuhemies: Raimo Luokomaa (Portugal)
Varahenkilö: Timo Sainio (Espanja)

Kanadan varapuhemies: Veli Niinimaa (AB, Kanada)
Varahenkilö: Tuire Walsh (ON, Kanada)

USA:n ja Latinalaisen Amerikan varapuhemies: Marita Cauthen (MA, USA)
Varahenkilö: Satu Mikkola (WA, USA)


Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistö kevätkokouksessaan 2013

 

Puhemiehistön kokoukset


Puhemiehistön kevätkokous 2018
Helsinki 12.-13.4.2018

Kevätkokouksessa puhemiehistö edisti USP:n istuntojen hyväksymiä ajankohtaisia päätöslauselmia: kirjeäänestyksen tiedotuskampanja kevään 2019 eduskuntavaaleja varten, ulkosuomalaiset Suomen Team Finland ja Business Finland -verkostoitumisen tukena, ja (Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman 2017-2021 mukaisesti) USP:n toiminnan turvaaminen selvittämällä sen aseman vakiinnuttamisen edellytykset, kuin myös YLE:n ohjelmiston näkyvyys maailmalla.
Mainittujen tapaamisten lisäksi kokouksen asialistalla olivat tilannepäivitykset Suomen kuuden ulkomaankoulun tilanteesta; vuoden 2017 alusta tilattavan uuden henkilökortin kansalaisvarmenteen käyttöönotto (jolla pankkitunnuksista mahdollisesti päästään joskus eroon); USP:n sääntöuudistus josta puhemiehistö luo sihteeristölle ensi vaiheen luonnospohjan kesän 2018 aikana; ja sihteeristössä valmisteilla oleva ulkosuomalaisnuorten ohjelma jota tukee tätä ennen Suomi-Seura ry ulkosuomalaisnuorten ohjelman luonti.
Perjantaina 13.4. Suomi-Seura ja USP järjestivät eduskunnassa yhteistyössä kansanedustaja, Suomi-Seuran johtokunnan varapuheenjohtaja Eva Biaudetin kanssa avoimen keskustelutilaisuuden Ulkosuomalaisten hallituksen politiikassa.

* Tarkempaa lisätietoa mainituista tapaamisista ja niissä löydetyistä ongelmanratkaisuista: www.usp.fi > Ajankohtaista (Puhemiehistön kevätkokous 2018) sekä: Facebook-sivu Ulkosuomalaisparlamentti

Puhemiehistön jäsenet kertovat lisää USP:n toiminnasta, yhteystiedot:
www.usp.fi >USP:n alueet.


Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 28.-29.9.2017

Kokous oli kesäkuun 2017 istunnon vahvistaman puhemiehistön ensimmäinen. Varapuhemiesten esittelyt löytyvät yltä ja myös alueiden omista osioista. Kokous edisti istunnon hyväksymiä ulkosuomalaisille keskeisiä päätöslauselmia. Sen aikana tavattiin ministereitä, virkamiehiä ja lainsäätäjiä sekä Suomi-Seuran johtokunta.
Istunnon 2017 hyväksymistä sääntö-päätöslauselmista todettiin tulevan käsittelyyn tarkkailijoiden statuksen selvitys (PL 51/2017) ja ulkosuomalaisnuorten ohjelma (PL 54/2017).
Vuoden 2015 istunnosta alkaen on pyritty USP:n aseman vakiinnuttamiseen. Kirjaus siitä vahvistui samaan aikaan Hallituksen hyväksyessä 28.9. Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelmaan vuosiksi 2017-2021. Tästä ja muista ajankohtaisista ulkosuomalaisasioista keskusteltiin pääministeri Juha Sipilän valtosihteeri Paula Lehtomäen kanssa. Kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho tavattiin aiheena Suomi-Seuran rooli USP:n sihteeristönä.
Eduskunnassa pidettiin 29.9. avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus Missä ovat ulkosuomalaiset valtion budjetissa?Järjestäjä oli kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok, Suomi-Seuran johtokunnan jäsen). USP:n toiminnan turvaamisen lisäksi puhutti 19.9. hallituksen eduskuntaan jättämä kirjeäänestys-lakiesitys, sekä lasten ja nuorten kielen ja kulttuurin opetus maailmalla Suomi-kouluissa ja suomalaista perusopetusta antavissa kouluissa. Näitä etsittiin valtion talousarviosta vuodelle 2018. Eduskuntaryhmät (kesk, kok, sd, ps, vihr, vas, r, KD - sininen estynyt) pitivät kommenttipuheenvuorot tärkeistä ulkosuomalaisasioista.
Merkittäville kirjoitetun ja sähköisen median edustajille isännöitiin Mediapäiväkahvit sen pohtimiseksi, miten saada kirjoittava media kiinnostumaan ulkosuomalaisista, mitä ulkosuomalaisuus merkitsee ja mitä meiltä toivottaisiin.

Ulksuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 14.6.2017

Puhemiehistön kokous oli USP:n 9. istunnon, 20-vuotisjuhlaistunnon 16.-17.6.2017 valmistava kokous. Asialista oli sen mukaisesti perinteinen, käsitellen varapuhemiesten istuntopuheenvuoroja, raporttia sihteeristön toiminnasta 2015-2017, istunto-osallistujia ja kutsuvieraita, valiokuntien ja aloitteiden sekä valiokuntatyöskentelyn kulkua, istunnon oheistapahtumia 15.6. (juhlajumalanpalvelus, kaksi seminaaria, Suomi 100 Maailmalla -konsertti, puhemiehistön edustajien vierailu tasavallan presidentin vieraina Kultarannassa), oheistapahtumia 16.6. (Helsingin kaupungin vastaanotto) ja 17.6. (Amerikan Suomi-kuoron kanssa yhteislaulutapahtuma Tuomiokirkon portailla), sekä istunnon medianäkyvyyttä.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 20.-21.10.2016

Puhemiehistö edisti kokouksessaan stuntojen hyväksymiä päätöslauselmia ja muita keskeisiä ulkosuomalaisille tärkeitä asioita eri tapaamisissa. Sisäministeri Paula Risikon kanssa keskusteltiin USP:n aseman vakiinnuttamisesta eli sen saattamisesta lainsäädännön piiriin ja toiveesta että ministeriö perustaa työryhmän asiaa tutkimaan. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen kanssa pohdittiin Suomi-koulujen valtionavun lisäämistä ja Suomi-Seura ry:n omaa, ulkosuomalaisten hyväksi tehdyn toiminnan valtionavustusta. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien kanssa käytiin läpi hyvin edistynyttä kirjeäänestysasiaa, varojen löydyttyä hallituksen kevään 2016 kehysriihessä. Ulkoasiainvaliokunnan uudelle puheenjohtajalle Matti Vanhaselle esiteltiin ajankohtaiset ulkosuomalaisille tärkeät asiat. Vanhanen asettui puoltamaan sitä, että ulkosuomalaisparlamentin asemasta säädettäisiin lailla. Lakivaliokunnan puheenjohtajan Kari Tolvasen ja varapuheenjohtaja Eva Biaudetin kanssa puhuttiin samoin hyvässä hengessä USP:n saattamisesta lainsäädännön piiriin sekä kirjeäänestysoikeuden mahdollisuudesta ulkosuomalaisille. Ulkoasiainministeriön Konsuliasioiden yksikön ja Passi- ja viisumiyksikön kanssa edistettiin moninaisia kansalaispalveluasioita yp. Juha Savolaisen toimiessa isäntänä. Asialistalla olivat lisäksi mm. kahdeksan varapuhemiehen Alueraportit, vuoden 2015 istunnon päätöslauselmien edistyminen, sekä 'Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman vuosille 2017-2021' etenemisen seuranta. Valmistelussa on jo ensi kesänä kansallisen itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuonna pidettävä USP:n 20-vuotisjuhlaistunto 16.-17.6.2017. Istuntoa edeltävänä päivänä 15.6.2017 pidetään Suomi 100 Maailmalla -konsertti. Parlamentin juhlaistunto järjestetään Helsingin yliopiston vanhan päärakennuksen juhlasalissa.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 21.-22.4.2016

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous pidettiin Helsingissä 21.-22.4.2016. Työtä väritti hallituksen uusi budjettiriihen päätös osoittaa varat kirjeäänestyksen käyttöönottoa varten eduskuntavaaleissa 2019. Asialistaan kuuluivat mm. keskustelut sisäministeriön maahanmuutto-osaston osasto-päällikön ja eduskunnan puhemiehen kanssa USP:n aseman vakiinnuttamisesta ja turvaamisesta saattamalla se lainsäädännön piiriin. Opetus- ja kulttuuriministeriössä edistettiin ulkosuomalaisten lasten ja nuorten kieli- ja kulttuuriasioista, ml. YKI-kielikokeet ja ulkomailla toimivien suomalaisten koulujen toimintaedellytykset. Toinen OKM-tapaaminen käsitteli Suomi-Seuran, ulkosuomalaisjärjestöjen ja ulkosuomalaislehdistön tilannetta ja rahoitusta. Ulkosuomalaiset PK-yritysten kansainvälistymisen voimavarana ja kulttuurisen asiantuntemuksen käytössä oli aiheena Työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltosen kanssa. Tiedotus- ja viestintäasiat laajalla kaarella olivat työn keskiössä: Suomen 100-vuotisjuhlavuoden valmistelut; yhteistyöryhmä Suomi 100 Maailmalla; USP:n 20-vuotisjuhlaistunto 16.-17.6.2017; ja näyttävä läsnäolo kesän Porin SuomiAreenalla 11.-15.7.2016.
Lue lisää puhemiehistön kevätkokouksesta tästä.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 19.-20.10.2015

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous pidettiin Helsingissä 19. - 20.10.2015. Uusien istunnon päätöslauselmien edistämistyössä keskityttiin kiireellisimpiin asiakokonaisuuksiin. Neuvotteluja käytiin ministeri- ja valtiosihteeritasolla ja tavattiin neljä eduskunnan valiokuntapuheenjohtajaa. Esiin nousi varovainen optimismi 'Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman vuosille 2012-2016' päivityksen ja ulkosuomalaisparlamentin aseman uudelleenarvioinnin suhteen keskusteluissa sisäministeriön kansliapäällikön ja lakivaliokunnan puheenjohtajan kanssa. Kirjeäänestyksen osalta tapaamiset tahoillaan oikeusministerin ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan kanssa olivat molemminpuolisesti hyödyllisiä. Ulkosuomalaisten lasten ja nuorten kielen ja kulttuurin opetuksen turvaamisesta ja ulkomailla toimivien suomalaisten peruskoulujen (6) sekä suomea opettavien Suomi-koulujen (noin 140, noin 4 000 lasta) toimintaedellytyksistä puhuttiin valtiovarainvaliokunnan tiede- ja sivistysjaoston ja sivistysvaliokunnan puheenjohtajien kanssa. Lisäksi tavattiin valtiollisen itsenäisyyden juhlavuoden Suomi100-komitean ulkoasiainministeriön ohjausryhmän vetäjä. Suomi-Seuran kanssa pidettiin eduskunnassa tiedotus- ja vaikutustilaisuus "Ulkosuomalaisten asialla, Suomen hyväksi".
Lue lisää puhemiehistön syyskokouksesta tästä.

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 20.5.2015

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous 2015 oli kokous joka pidettiin 8. ulkosuomalaisparlamentin täysistunnon alla. Varapuhemiesten puheenvuorojen jälkeen siirryttiin istunnon valmisteluun. Puhemiehistö hyväksyi omalta osaltaan raportin sihteeristön toiminnasta vuosina 2012-2015 sekä tulevan täysistunnon (22.-23.5.2015) asialistan. Kokouksen asialistalla oli myös istunnon kulun, valiokuntien kokoonpanon ja työn kulun sekä päätöslauselmaesityksen käsittelyn kulun tarkistusta. Myös istunnon käytännön järjestelyjä ja oheisohjelmia selviteltiin. Samoin todettiin istuntoa edeltävät aluekokoukset. Puhemiehistön kokouksen perinteisenä tärkeänä osana kuultiin varapuhemiesten alueraportit.
Pöytäkirjan yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 23.-24.10.2014

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous 2014 kokoontui perinteiseen kaksi kertaa vuodessa pidettävään kokoukseensa Helsingissä torstaina ja perjantaina 23.-24.10.2014. He keskustelivat ulkosuomalaisille ajankohtaisista asioista ja tapasivat edunajotyöllemme keskeisiä poliittisia päättäjiä. Alueraporttien lisäksi asialistalla oli Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden 2017 toimenpidesuunnittelua alueiden näkökulmasta. Tulevien huhtikuun 2015 eduskuntavaalien alla haluttiin parlamentin työssä korostaa Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelman 2012-2016 sisältöä ja voimassaoloa myös tulevana hallituskautena. Tässä hengessä Puhemiehistö tapasi kahdeksan suurimman eduskuntapuolueemme puheenjohtajat.
Pöytäkirjan yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön kevätkokous
Helsinki 8.-9.5.2014

Puhemiehistön kevätkokous pidettiin 8.-9.5.2014 Helsingissä. Asialistalla oli tapaamisia sisä- ja ulkoasiainministeriön edustajien, Suomi 100 juhlavuoden komitean pääsihteerin, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikön kanssa, YLE:n ja ulkoasiainministeriön valtiosihteerin kanssa.
Pöytäkirjan yhteenveto

Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön syyskokous
Helsinki 10.-11.10.2013

Ulkosuomalaisparlamentin syyskokous pidettiin 10.-11.10.2013 Helsingissä. Ohjelmassa oli mm. tapaamisia eduskunnassa ja opetusministeri Krista Kiurun kanssa.
Pöytäkirjan yhteenveto
* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 7.6.19 Webmaster