Ulkosuomalaisparlamentti

Ulkosuomalaisnuorten puheenvuoro 18.11.2002

Hyvät kuulijat!

Me ulkosuomalaisnuoret ja suomalaisnuoret pidettiin seminaari Espoon Niittykummun kappelissa. Me 30 nuorta 9 eri maasta ympäri maailmaa keskustelimme siitä, mitä Suomi ja suomalaisuus meille merkitsee ja kuinka ulkosuomalaisnuorten suomalaisuutta voitaisiin tukea.

Löysimme monta yhteistä asiaa, esimerkiksi Suomen luonnosta ja kulttuurista, mutta myös jokainen osanottaja osasi rikastaa keskustelua omilla henkilökohtaisilla kokemuksillaan.

Meitä yhdistää suomalaisuus. Vaikka olemmekin kotoisin ympäri maailmaa. Ja käydyn keskustelun perusteella tulimme siihen tulokseen, että on asioita, joita kannattaisi parantaa.

Suomalaisuus on kieli, mutta ei ainoastaan
Finland is sauna
Finnland ist tausend Seen
Finland är bra mat
Finlandia e natureza

Ulkosuomalaisnuoret voidaan nähdä mahdollisuutenakin. Ulkosuomalaisnuoret ovat kahden kulttuurin asiantuntijoita, jotka antavat tehokkaan resurssin kansainväliselle toiminnalle. Paikallisen kulttuurin tuntemus antaa suuren etulyöntiaseman kaupankäynnissä. Toivomme yritysten näkevän tämän jalostamattoman luonnonvaran ja käyttävän sitä hyväkseen. Siitä hyötyvät molemmat osapuolet.

Tämän mahdollisuuden löytäminen näyttää olevan vielä tänä päivänä ongelma yrityksille, sillä yritykset kouluttavat kalliilla rahalla Suomessa eri maihin asiantuntijoita, joilla ei ole samanlaista kulttuurista taustaa kuin paikallisella ulkosuomalaisella nuorella.

Useimmat ulkosuomalaiset nuoret puhuvat paikallista kieltä äidinkielenään. Miltä tuntuu saada ulkomaisen yrityksen edustaja neuvotteluihin, joka puhuu sujuvasti kieltäsi!

Toivoisimme Suomen valtiota

huomioimaan ulkosuomalaisnuorten olemassaolon ja saamaan meidän oikeudet ja velvollisuudet tasapainoon. Esimerkiksi velvollisuus käydä Suomen armeijaa, mutta ei oikeutta saada opintotukea.
Suomen valtion tarjoamaan suomalaista materiaalia ulkosuomalaisten nuorten käyttöön, jottei Suomen kieli ja kulttuuri jäisi meiltä unhoon.
Lähetystöjä informaatiotarjontaa voisi laajentaa Suomeen väliaikaisesti tulevan nuoren tulemisen helpottamiseksi.

Meissä ulkosuomalaisissa nuorissa suomalainen identiteetti näkyy vielä vahvasti mielenkiintona Suomea kohtaan. Tätä potentiaalia Suomen kannattaa hyödyntää!

Sauna, tunturi ja järvi merkitsevät meille vielä paljon!* Sivun alkuun


Ulkosuomalaisparlamentin pysyvä sihteeristö / Utlandsfinländarparlamentets permanenta sekretariat
/ Permanent Secretariat of the Finnish Expatriate Parliament
SUOMI-SEURA RY - FINLAND-SAMFUNDET - FINLAND SOCIETY
Mariankatu 8, 00170 Helsinki, Finland
Tel: +358-(0)9-684 1210, Fax: +358-(0)9-684 121 40
E-mail: info@usp.fi

Päivitetty: 25.1.08 Webmaster